Sütün Mayalanarak Yoğurda Dönüşme Süreci

Konusu 'Değişik Yemek Tarifleri' forumundadır ve Ezlem tarafından 30 Nisan 2011 başlatılmıştır.

  1. Ezlem

    Ezlem Üye



    yoğurt nasıl mayalanır
    yoğurt mayalanması
    yoğurdun yapımı
    süt nasıl yoğurt olur



    Sütü mayalanma ısısına getirme

    Kutu sütleri kaynatmayı gerektirmezken maceracı davranıp açık süt aldıysanız önce yaklaşık 15-20 dk kaynatın ve mayalanma sıcaklığına düşene kadar bekleyin. Yoğurt bakterileri çok geniş ısı aralıklarında çalışabiliyor ve sütünüzün 40 derece ile 70 derece arasında bir ısıda olması mayalama için yeterli. Halk arasında “parmağınızı 7-8 saniye yanmadan sütün içerisinde tutabildiğiniz sıcaklık” doğru olarak kabul ediliyor.
    Mutfağınızda besin termometresi varsa görmek istediğiniz ısı 45-55 derece olmalı.

    Maya

    Yoğurdunuzun mayası çok eskimemiş, içerisinde aktif bakteri içeren herhangi bir yoğurt olabilir. Piyasada satılan hemen tüm markalar benim denediğim kadarı ile yoğurt mayası olarak kullanılabiliyor. Faydalı bakteri sayısı en standardize ve yüksek olan Activia türü sade yoğurtlar.
    Maya olarak 1 litre süte 1 çay kaşığı bile yetiyor pratikte ancak kural olarak maya miktarınız süt miktarınızın %5 inden fazla, %0.5-1.0 den az olmamalı. Optimum miktar ise %2.

    Mayalama

    Mayayı uygun ısıdaki süt ile karıştırmadan önce dolaptan çıkartıp oda ısısına yaklaştırmak faydalı olur.
    Oda sıcaklığındaki mayayı süt ile karıştırın.
    Karışımı yoğurdun oluşacağı kapaklı bir kaba koyun. Burada cam veya porselen en doğru olur. kapağı kapatın.
    Süt ısısını 40-60 derecelerde tutmak için çok katmanlı sarın ve sarsılmayacak şekilde sıcakca bir köşede 4-5 saat tutun. mayalanma sırasında süt kabını 40-60 derecelik bir su banyosuna koyup suyun ısısını 40-60 derecede sabit tutarak da mayalanmayı gerçekleştirebilirsiniz.

    Mayalanmayı Durdurma

    4-5 saatlik sürenin sonunda yeni mayalanan yoğurdu hemen dolaba alıp mayalanmayı durdurmak için hızlıca soğutmakta fayda var. Mayalanma uzun saatler ılık ısılarda bile devam edip yoğurdunuzun beklenenden daha ekşi olmasına ve sulanmasına neden olabilir.


    alıntı