Pişmaniye Yapımı

'Tatlılar ve İçecekler' forumunda Pardus tarafından 8 Mart 2010 tarihinde açılan konu

  1. Pardus Üye


    Karaman’da Ev Pişmaniye Yapılışı

    Şeker, un ve yağdan yapılan, yapımı ustalık gerektiren, yapıldıktan sonra tel tel olan kendine özgü bir tatlıdır pişmaniye.

    Kavrulmuş una kaynamış şekerin yedirilmesi ilk bakışta kolay gibi görünse de, küçük bir yanlışlıkla tüm emek ve harcamalar boşa gidebilir. Pişmaniye adının buradan kaynaklandığı da iddia edilir. Teknoloji pişmaniye imalatını ne kadar kolaylaştırmış olursa olsun, bu tatlı hâlâ evlerde yapılmaya devam ediyor.

    Pişmaniye’nin nasıl yapıldığına gelelim. Şeker ve sudan oluşan karışım bir kazanda 165 dereceye kadar kaynatılır. Kaynamış şeker soğutmak için bir tepsiye dökülür.
    [​IMG]

    Tepsiye dökülen şeker, soğuyup yavaş yavaş macun halini alır.
    [​IMG]

    Macun halini almış şeker daha sonra halka haline getirilir.
    [​IMG]

    Eski zamanlarda ustanın şekeri demir bir çubuğa asarak uzata uzata yaptığı beyazlatma işini, günümüzde özel beyazlatma makineleri gerçekleştirmektedir.
    [​IMG]

    Halka haline getirilmiş ve hamur ile karıştırılmış şeker çekilerek açılmaya başlanır.
    [​IMG]

    Şeker, esnedikçe ve tepsi genişliğinde açıldıkça katlanıp tekrar açılır. Bu işlem, hamur kaybolana (hamurun şekere yedirilmesi) ve şeker tel tel ayrılana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) sürer.
    [​IMG]

    Hamurun zamanla şekeri tel tel ayırıp, kendisinin kaybolması, şekerin beyaza dönüşmesi ve tel tel olması şaşkınlıkla ve ilgiyle izlenmektedir.
    [​IMG]

    Çekilen pişmaniye tel tel olduktan sonra tepsi üzerine bırakılarak kış ayazında soğumaya bırakılır.
    [​IMG]

    Ve afiyetle yenir...

    [​IMG] haber7
     

  2. elifunda Üye

    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    Çok severim olsada yesek:)
     

  3. alemşah Üye

    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    bide saray helvası var tadı aynı pişmaniye gibi onuda bunuda çok severim
     

  4. ZeuS Üye

    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    Pişmaniye birde pamuk şeker yapılışları ilginç ve sonucu şaşırtıcı gerçekten
     

  5. Wish Üye

    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    Yemesi her ne kadar zor olsada pişmaniyeyi yerdim ama yapılışını görünce yediğime pişman oldum gibi:oops:
     

  6. Blue Üye

    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    Şşşt Hazan neden Karaman'da pişmaniye yapıldığını söylemedin bana :) ben çok severim :f40:
     

  7. Cevap: Pişmaniye Yapımı

    hiç sewmem (:
     

  8. LâL Üye

    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    çok seviyorum pişmaniyeyi de yapımı zor denemek isterim ama :)
     

  9. IŞIL Üye

    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    yapıma kısmında sorun yasayabılırım ama yeme kısmı sorunsuz gecıyor :D