Niğdenin Yöresel Yemekleri

'İç Anadolu Bölgesi' forumunda YAREN tarafından 9 Nisan 2011 tarihinde açılan konu

  1. YAREN Üye


    Niğde Yöresel Yemekleri,
    Niğde Yöresi Yemekleri,
    Niğde yemekleri tarifleri


    Niğde Mutfağı, farklı besinlerin tat vericilerle belirli yöntemlerle pişirilmesi ile kendine özgü bir karakter kazanmıştır. Niğde'nin özel yemekleri arasında Niğde tavası, pancar çorbası, kuskus pilavı, ditme, tirit, Niğde çanağı, papara, oğma çorbası, mangır çorbası sayılabilir. Özel tatlıları ise hüsmeni (güllü), halveter, köfter ve pekmezdir.

    Niğde’nin Yemekleri

    1- Mangır Çorbası
    2- Oğma Çorbası
    3- Pancar Çorbası
    4- Erişte pilavı ve Çorbası
    5- Tarhana Çorbası
    6- Kuskus Çorbası ve Pilavı
    7- Üzüm Boranası
    8- Kabak Musakkası
    9- Niğde Tavası
    10- Ditme
    11- Tirit
    12- Niğde çanağı
    13- Unlu Söğürme
    14- Papara
    15- Soğan Yahnisi
    16- Cılbır
    17- Ayva Boranası
    18- Nohutlu Kuru Etli Çanak
    19- Bamya


    Niğde’nin Tatlıları


    1- Höşmeri(Göllü)
    2- Halveter
    3- Kaygana
    4- Pekmez
    5- Aşure
    6- Zerde
    7- Sanburma
    8- Tatlı Dürümü
    9- BurmaTat1ısı
    10- Kaşık Kayganası

    Mangır Çorbası : Yağınan salçayı güzelce çeviriyorsun. suyunu döküyorsun. İçine zerdali atıyorsun. Şekerini, Tuzunu, limonunu ağzının tadına göre ayarlıyorsun. Bolca limon iyi olur. O su kaynıyor. önceden kare şeklinde küçük küçük kesilmiş hamurunu hazırlamış oluyorsun. Buna mangır deniyor. O kaynamış suya mangırın bir kısmını atıyorsun bir kısmını da kızartmak için ayırıyorsun. Onu da kızartıp içine atıyorsun.

    Oğma Çorbası: Hamuru yuğuruyorsun. Kalburdan geciriyorsun sürterek kurutuyorsun. Yağda salcayı çevirip suyunu katıyorsun. Birazını suya katıp birazını da yağda çevirdikten sonra en sonunda, kavurduğunu da üstüne atıp ocaktan indiriyorsun.

    Tarhana Çorbası:
    İki kilo süzülmüş yoğurt ayran haline getirilir. Ocağa konur içine bi kilo dövme yani aşlık takılır. Bir kenara bırakılır. Ertesi gün kalıplar halinde temiz bez üzerine serilir. Güneşte hergün altı üstüne çevrilerek kuruyuncaya kadar bekletilir. Kuruduktan sonra bez torbaya konup bir kenara asılır. Kışın pişirileceği zaman akşamdan ıslatılır. Ertesi gün suda bu parcalar kaynatılır. Yağ ve salçası ayrıca çevrilerek üstüne atılır.

    Soğan Yahnisi: Fındık büyüklüğünde yani kıskanın biraz irisi soğanlardan olarak. Bu soğanları ayıklayacan. Yağda salça. soğan. domatis. biber çevirecem. Cangıl cungul su olmayacak. suyu az olacak. Sonra ayıklanmış küçük soğanları içine salacaksın. Tuz atıp bir bir buçuk saat pişirecen.

    Söğürme: Eti ince biftek haline getir. Pirzola eti gibi döv. Yağın içinde pembeleşinceye kadar kızart. Eğer bu eti una bulayıp kızartırsan unku söğürme olur. Bu daha lezzetli. Bunun yağına da ekmek batırılıp Yenmesi iyi olur.

    Tirit: Yumurtalar suya ya da et suyuna katılıp pülte pülte olana kadar pişir. Sarmısakiı yoğurt katıp öylece yenir.

    Cılbır: Kıymayı bolamadı koy. En aşağıdan yarım kilo soğanı ayitle. Kıymayı yağda güzelce çevir. Biraz su tuz ilave et yarım saat pişir. inmesine yakın iki yumurta kır kırıştır: onla iki üç dekika pişir.

    Üzüm Boranası: Yağda eti çevir. onu nohutla pişir. Yarı pişdiği zaman. üzerine ayıklanmış üzümü salıyorsun. üzerine de kararında pekmez dökülür. .

    Ayva Boranası: Güzelce guş başını yağda kavuracan. Salcayla domatesle çevir. suyla kaynat Onu içine kare doğranmış ayvayı salacan. Ayvayı hemen doğrayıp atacan. yoksa kapkara olur. Kıvamında şeker, tuz atacan.

    Nohutlu Kuru Etli Çanak: Kuru etle nuhudu akşamdan ıslat. Sabah bir tencereye nohudu kuru eti ve karerine su koy kaynasın. üstüne yağda çevrilmiş salcayı dök. Pişene kadar kaynat

    Bamya: Biraz küçük doğranmış kuşbaşı eti tencerede biraz yağla hafif kavur: üzerine soğan doğra biraz çevir. Domates biber de doğranmış olarak gat. Biraz da onnan çevir. Sonra karerince su dök. Bi . saat kırk beş dakka kaynato Sonra bir yemek gaşığı şeker. iki limonun suyu. tuz at. Kaynayan suyun içine bamyeleri de bırak. ineceğine yakın limon veya alacalı olmamış üzümün suyunu ekşilik vermesi için kat.

    Papara:
    Gevrek denen yufka ekmeği doğrarlar. üstüne et suyu döküp kaşıklarlar.