iskoç Yemekleri,iskoç Yemek Kültürü,iskoç mutfağı

Konusu 'Değişik Yemek Tarifleri' forumundadır ve Ezlem tarafından 20 Ekim 2010 başlatılmıştır.

  1. Ezlem Üye



    iskoç Yemekleri,iskoç Yemek Kültürü,iskoç mutfağı​


    İskoçyanın Edinburgh şehri Yeme içme bakımından oldukça zengin alternatiflere sahip olan bir şehirdir. Et yemeklerinden sebzeye, deniz mahsullerinden av ürünlerine, yulaf ezmesinden patatese kadar her şey; İskoç kültüründe enfes tatlara dönüştürülmüştür. İçki denildiğinde akla ilk gelen şeyin viski olduğu şehirde bira ve şaraplar da bir o kadar iddialıdır.

    İskoç kahvaltısı

    İskoçlar için oldukça önemli bir öğün olan kahvaltı, çeşitli tatlar ile bezenmiştir. Sosisten domuz pastırmasına, yumurtadan domatese, meyveden marmelata, reçelden kızarmış ekmeğe, mantardan patates kekine, baldan yabani meyvelere kadar pek çok lezzet, İskoç kahvaltısının olmazsa olmazları arasında yerlerini almışlardır.

    Daha önceleri fakir halkın üç öğün beslendiği yulaf lapası da İskoç kahvaltılarının alternatif bir lezzetidir.

    İskoçya’nın en ünlü yemeklerinden biri olan haggis dir.

    iskoç Yemek tarifleri

    Haggis


    kuzunun karaciğer, kalp, akciğer gibi iç organları kullanılarak yapılmaktadır. Hayvanın bu kısımları üç saat boyunca kaynatılır ve yağından ayrılırak kıyma hâline getirilir. Soğan, yulaf ezmesi, iç yağı, çeşitli sebze ve baharatlar ve ardından salça eklenerek hazırlanan karışım kuzunun işkembesine doldurulur ve bu kese bir iki saat kısık ateşte pişirilir. Geleneksel olarak patates ve şalgam püresi ile birlikte servis edilen haggis, işkembeden ayrılarak sıcak sıcak servis edilir.


    İSKOÇ YUMURTASI

    Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
    6 yumurta,
    150 gram sosis,
    yeteri kadar un,
    kurutulmuş ekmek tozu,
    zeytinyağı ve tuz.

    Yapımı:
    Dört yumurtayı kaynamaya başlayan suya atıp on dakika içinde tuttuktan sonra bunları soğuk suya batırıp çıkarmalı ve kabuklarını ayıklamalı. Sosisleri hafifçe haşladıktan sonra bunları uzunlamasına ortadan ikiye doğramalı. Yumurtaları da uzunlamasına ikiye bölmeli. Sosislerden yumurtaların uzunluğunda parçalar kesmeli. Ortadan ikiye doğranmış yumurtaların arasına sosisleri yerleştirmeli. Böylece bir çeşit sosisli yumurta sandviçi yapmalı. Kalan yumurtaları hafifçe çırpmalı. Arasına sosis konmuş yumurtaları önce una, sonra sırasıyle çırpılmış yumurtaya ve kurutulmuş ekmek tozuna bulayıp kızgın zeytinyağına atıp her yanlarını nar gibi kızartmalı. Kızaran yumurta sandviçlerini iyice süzerek tavadan çıkarmalı ve servis tabağına koyup sıcak sıcak servis yapmalı.