Hangi Toprakta Hangi Bitki Yetişir

'Bunları biliyormusunuz' forumunda By RiZeLi tarafından 19 Haziran 2010 tarihinde açılan konu

  1. By RiZeLi Üye


    Hangi Toprakta Hangi Bitki Yetişir
    Hangi Bitkiler Toprakta Yetişir
    Bitki Ve Toprak

    A-FINDIK

    Yıllık yağışın bol ve düzenli olduğu, kışların ılık geçtiği yerlerde yetişir.
    *Kışların uzun ve soğuk geçtiği yıllarda üretim olumsuz etkilenir.Devirli bitki olduğu için bir yıl az, bir yıl çok ürün verir.

    *Başta Ordu-Giresun olmak üzere, Doğu ve Batı Karadeniz , Marmara(Adapazarı) yetiştirilir.

    *Türkiye fındık üretiminde dünyada ilk sırada yer alır.

    B-TURUNÇGİLLER(NARENCİYE)

    Kış ılıklığı olan, geçirimli ve kireç oranı yüksek olan topraklarda yetişir.
    *Kış sıcaklıklarının 0 derecenin altına düşmediği Akdeniz,Güney Ege, Güney Marmara ve Doğu Karadeniz kıyılarında yetişir.

    *Batı Avrupa ülkelerine ihraç edilir

    UYARI:Narenciye tarımının yapıldığı yörelerde iklimin temel özelliği sıcaklığın bütün yıl sıfır derecenin üstünde olmasıdır.

    C-İNCİR

    Yüksek sıcaklık ister. Soğuğa ve don olaylarına karşı dayanıksızdır.
    *Türkiye incir üretiminde Ege Bölge’si (Büyük ve Küçük Menderes Ovaları, Aydın, İzmir) ilk sırada yer alır(%80)

    Ayrıca Akdeniz, Marmara, yer yer Karadeniz bölgesinde yetişir

    *Türkiye dünya incir üretiminde ilk sırada yer alır.Kuru olarak ihraç edilir.

    D-ELMA


    Türkiye’de üzümden sonra yetişme alanı ve miktarı en çok olan meyvedir.Soğuğa dayanıklıdır.

    *En fazla İç Anadolu ve bu bölgeye yakın yerlerdir.(Amasya, Niğde,Nevşehir,Isparta, Burdur)

    *En az Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yetişir.

    E-ANTEP FISTIĞI

    Volkanik sahalarda iyi yetişir.Yazların sıcak ve kurak geçmesi gerekir.Devirli bitkidir.Yetişme alanı dardır.

    *Güneydoğu Anadolu Bölgesinde (Antep,Urfa,Adıyaman) yetişir.

    *İhraç edilir.

    F-MUZ

    Üretimin tamamı Akdeniz Bölgesindedir(Anamur-Alanya).Soğuğa dayanıksızdır.

    G-KAYISI

    Karasal iklimin alçak alanlarında yetişir.İlkbahar donlarından zarar görür.Malatya, Konya, Ankara


    2- SEBZECİLİK


    *Aynı topraktan yılda birkaç kez ürün alınan bölge Akdeniz

    *Sebzelerin olgunlaşması sıcaklığa bağlı olarak bölgeden bölgeye değişir(Yükselti,enlem)

    *Sebze üretimi en fazla olan bölgeler Akdeniz, Marmara,Ege

    *Sebzeciğin gelişmesinde ve devamlılığında seracılık önemlidir

    UYARI:Tahıl tarımı yapılan yerlerde sebze tarımının yapılmaya başlanması sulama şartlarının geliştiğini gösterir.

    UYARI: Sebzeler çabuk bozulduğu için destekleme alımı yapılmaz

    UYARI: Sebze tarımı Karadeniz bölgesin güneşlenme süresinin azlığı

    *Doğu Anadolu’da yaz mevsiminin kısa geçmesi

    *Güneydoğu ve İç Anadolu’da yaz kuraklığı ve yetersiz sulama imkanlarından dolayı olumsuz etkilenir.

    *Güney kıyılarımızda Çukurova önemlidir.

    UYARI:Turfandacılıkta en önemli etken, soğuk rüzgarlardan korunmuş,güneye bakan bol güneş alan ekim dikim alanlarının bulunmasıdır.

    10- SERACILIK

    Amaç mevsimi dışında sebze üretmektir.

    *Seracılık güneşlenme süresinin uzun olduğu, kış mevsiminin ılık geçtiği Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaygındır.Bu bölgelerde seracılığın maliyeti düşüktür.

    11- YEM BİTKİLERİ

    Ülkemizde çayı ve meraların veriminin düşmesi, ahır hayvancılığının gelişmesi nedeniyle yem bitkileri ihtiyacı artmıştır.

    *Yonca, korunga,fiğ çavdar yulaf,darı, arpa önemli yem bitkileridir.