Ev Yapımı Turşu Nasıl Yapılır

'Turşular ve Konserveler' forumunda EyLüL tarafından 29 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu

  1. EyLüL Üye


    Ev Yapımı Turşu Tarifi



    Evde Turşu Nasıl Yapılır

    Hanımlar turşu yapımı oldukca kolay gibi görünsede aslında incelik istiyen bir iştir tuzunu suyunu ayarlamak oldukca zordur bu konuda sizlere yardımcı olaiblmek adına ev Yapımı Tursu tarifi ve turşu yaparken dikkat etmeniz gereken inceliklere deyineceğiz.öncelikle turşu yapımında kullanacağınız kaplar Ev turşularında kullanılacak kapların seçimi önemlidir. En sağlıklısı cam kavanozlardır bu çokönemli aklınız bir köşesinde mutlaka bulunsun.

    [​IMG]

    Turşuların tuzlu suyunun hazırlanış şekilleri şöyle

    1-%5 tuzlu su yapmak için : 50 gr. Yıknamış, temizlenmiş tuz tartılarak 1 litre suda eritilir. Eğer tuzlu su miktarı bir litreden fazla olacaksa o zaman suyun her litresi için 50 gr. Tuz hesap edilir.

    Eğer tuzu tartmak mümkün değil ise; o zaman % 5 lik tuzlu su pratik olarak şöyle yağılabilir : Suyun her litresi için tuzdan 3 yemek kaşığı dolusu ölçülerek alınır ve 1 litre suda eritilir.

    2-%6 lık tuzlu su yapmak için : Her bir litre için 60 gr. tuz tartılarak eritilir. Pratikte suyun her litresi için 3 yemek kaşığı ve 3 çay kaşığı dolusu hesap edilir.

    3-% 10 luk tuzlu su için : 1 litreye 100 gr. tuz, pratikte 1 litre suya 6 yemek kaşığı dolusu tuz gereklidir.

    4-%12 lik tuzlu su için : 1 litre suda 120 gr. tuz, pratikte 6 yemek kaşığı dolusu ve 6 çay kaşığı dolusu tuz kullanmak gereklidir.

    Hemen ev Yapımı bir turşu tarifi verelim örnek olarak

    Salatalık Turşusu


    Gerekli Malzemeler


    1 kilo kornişon salatalık
    su (mümkünse kaynak suyu)
    4-5 çorba kaşığı kaya tuzu
    1 çorba kaşığı toz şeker
    10 diş sarımsak
    2 çay bardağı sirke
    10-12 al maydanoz

    Salatalık Turşunun Yapılışı


    Taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki salatalıklar kullanın. En uygun çesit kornişon'dur. İçlerinde ezik, çürük ve küflü olanları ayırın; üzerlerindeki çamur, toprak v.b. kirleri yıkayın.
    - Salatalıkları kavanoza doldurun.tuzunu uzerine ilave edinSarımsaklarınıkavanoza yerleştirin. Sirkeyi içine boşaltın Suyunu salatalıkların tümü salamuranın içinde kalacak şekilde ilave edin.Maydanozu kapak yapın ve kavanozun kapağını kapatın. Tezgah üzerinde yada düz bir zemin üzerinde 2 gün bekletin ki suyu azalırsa ki azalacaktır: üzerine biraz daha su ilave edin.Kapağını sıkıca kapatıp, serin bir yerde 4-5 hafta bekletildikten sonra tüketilmeye hazırdır bakarsınız zaten tadından ve renginden anlaşılır yenme zamanına gelip gelmediği..