Enzimlerin Özellikleri Nelerdir

'Ders notları' forumunda Wish tarafından 28 Eylül 2010 tarihinde açılan konu

  1. Wish Üye


    Enzimlerin Özellikleri
    Enzimlerin Genel Özellikleri
    Enzimlerin yapısı ve özellikleri


    *Genlerin denetiminde üretilen, protein yapılı, özgül biyolojik katalizörlerdir.

    * Üretildikten sonra bir kısmı hücre içinde kalır. Bir kısmı zardan dışarı verilir.
    Enzimler biyokimyasal tepkimeye katılmaz, bu nedenle tepkime sonucunda nitelik ve nicelik olarak değişmez.

    * Aynı tip tepkimelerde defalarca kullanılır.

    * Enzimler yeterli aktivasyon enerjisi olmayan ortamda tepkimeyi başlatamaz; yeterli aktivasyon enerjisi olan ortamda aktivasyon enerjisini düşürür ve tepkimeyi hızlandırır.

    * Enzimler cansız ortamlarda da etkilidirler.

    * Enzimlerin etkili olduğu maddelere substrat denir.

    * Substrata enzim arasında anahtar-kilit uyumu vardır.

    *Enzimin substrata bağlandığı bir bölge vardır. Bu yüzeye aktif bölge denir.

    * Bir enzim sadece bir olayı katalizler.

    * Birçok enzim mutlaka özgüldür, (spesifik)

    * Bazı enzimlerin aktif bölgelerinde protein olmayan madde vardır. Bu kısma koenzim denir. (Vitaminler, NAD, FAD, NADP)

    * Bazı enzimlerin aktif bölgelerinde metal iyonları vardır. Bunlara kofaktör denir. (Ca++, K+, Mg++, 2n+, Na+, Cu++)

    * Koenzim ve kofaktör içeren enzimlerin protein kısmına apoenzim denir.

    * Koenzim ile kofaktörler özgül değildir. Bu maddeler enzim aktivatörleridir.

    * Enzimler, etkiledikleri maddenin sonuna az eki getirilerek adlandırılır.

    * Maltoza etki eden enzim maltazdır.