Buğdaydan Neler Elde Edilir?

'Sözel Dersler' forumunda HazaN tarafından 19 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu

  1. HazaN Admin Site Yetkilisi Admin


    Buğdaydan neler yapılır
    Buğdaydan elde edilen ürünler


    Kepek (tahılın dış katmanı)
    Tohum (çekirdeğin içindeki embriyo)
    Unsu öz (endosperm: beyaz un yapılan bölüm)






    Öğütme esnasında, bu üç kısım birbirinden ayrılır ve farklı tip unlar elde etmek için farklı biçimlerde tekrar birleştirilir
    6 tip buğday vardır:
    Sert kırmızı kışlık
    Yumuşak kırmızı kışlık
    Sert kırmızı yazlık
    Yumuşak kırmızı yazlık
    Yumuşak beyaz
    Durum buğdayı




    Yapılan işlemlerde çıkacak son ürün buğdayın özellikleri düşünülerek belirlenir; özellikle buğdayın gluten ve protein miktarı gözönüne alınır

    Buğday ne kadar sert olursa, un o kadar çok protein içerir Yumuşak, düşük proteinli buğdaylar kek, kurabiye, hamur işi, bisküvi ve şehriyede kullanılır

    Sert, yüksek proteinli buğdaylar ise ekmek yapımında kullanılır

    Durum buğdayı ise makarna üretiminde kullanılır