Bitlisin Yöresel Yemekleri

'Doğu Anadolu Bölgesi' forumunda Ezlem tarafından 11 Nisan 2011 tarihinde açılan konu

  1. Ezlem Üye


    Bitlis Yemekleri, Bitlisin Yöresel Yemekleri, Bitlis Yemek Kültürü,Bitlis geleneksel Yemekler

    Bitlis, yemek kültürünün çok zengin olduğu bir ilimizdir. Yemekleri ağır, masraflı ve zahmetlidir. Özellikle maddi bakımdan, aşırı bir yük getirmektedir.İçli köfte,halise,lahana dolması,kabak dolması,keşkek,çorti ,çorti köftesi,klorik(sulu köfte),gari aşı, turşu aşı,katıklı dolma,yoğurtlu pappar,pişrük,kabak boranisi,murtuğa(ev helvası).Bitlis; Türkiye’de sıcak etin yenildiği tek vilayettir. Etin; mezbahadan çıkmasıyla tüketilmesi, çok kısa bir süre içinde yapılır. Mezbahadan kasaplara getirilen et, soğumadan evvel satılır. Şayet soğumuş veya bir gün üzerinden geçmiş ise bu ete rağbet edilmez. Kesinlikle soğuk hava depolarında bekletilmiş et, halk tarafından alınmaz. Etler sabahleyin gelir, öğlen saatlerine kadar tüketilir. Bir, iki kilo kadar et almak, ayıp sayılır. Tüketilen et; teke, koyun, sığır ve kısmen de kuzudur.

    Bitlis’e özgü diğer bazı yemek çeşitleri şunlardır:
    5 – Ciğer Taplaması,
    6 – Tutmanc Aşı
    7 – Şekalok
    8 – Gılorik
    9 – Has Dolması
    10 – Mişevşi
    11 – Ayran Aşı
    12 – Turşu Aşı
    13 – Çireş Çorbası
    14 – Kengerli Pilav
    15 – Turşlu Dolma
    16 – Fındık Dolması
    17 – Gari Aşı
    18 – Halise
    19 – Soğan Köftesi
    20 – Çorti taplemesi
    21 – Gebol
    22 – Keledoş
    23 – Pıçoç
    24 – Halim Aşı
    25 – Yalancı Dolma